Published on 11/21/2011

E sfârșitul lumii așa cum o știm

(Și mă simt bine)

Cranial Translation
Deutsch English


Note: This article is over two years old. Information in this article may be out of date due to subsequent Oracle and/or rules changes. Proceed with caution.


Noi punem "Worlds" în "Worldslayer"
Salutare! Azi este luni, prin urmare e timpul pentru un nou Cranial Insertion. Campionatul Mondial de Magic: The Gathering 2011 s-a încheiat și probabil ați auzit deja că este ultimul Worlds mare, din moment ce în 2012 Worlds va deveni un turneu exclusivist cu numai 16 persoane ce se vor bate pentru a determina cine este cel mai bun dintre cei mai buni. Deși sunt ușor dezamăgit fiindcă șansele mele de a participa la Worlds scad cu câteva grade, de la "poate" la "absolut nicio șansă", de-abia aștept să văd acea înfruntare a titanilor de pe margine.

Între timp, Magic este în continuare jucat la toate nivelele, de la masa de bucătărie la Pro Tour, și din fericire este în continuare jocul delicios de complex pe care îl iubim, iar viitorul arată la fel de bine pentru fluxul continuu de întrebări legate de reguli pe care trebuie să le răspundem. Trimiteți-ne întrebările voastre prin mail la cranial.insertion@gmail.com sau prin Twitter la @CranialTweet. Mereu vă vom răspunde direct, iar întrebarea voastră ar putea apărea într-o ediție viitoare.




Î: Snapcaster Mage intră cu flash pe pasul final al oponentului meu, dându-i flashback lui Smite the Monstrous pentru a îl putea juca pe tura mea, după detapare. Oponentul meu îmi zice că nu pot juca Smite the Monstrous pe tura mea. Are dreptate?

R: Mă tem că da. Snapcaster Mage îi dă lui Smite the Monstrous flashback numai până la finalul turei respective. Din moment ce aceste efecte se termină în pasul de curățare, ce mereu are loc după pasul final, nu poți strecura un efect de "până la finalul turei" în tura următoare doar fiindcă l-ai început în pasul final. Până ai mana necesară pentru a-l juca pe Smite the Monstrous, deja nu mai are flashback. Oops!




Î: Dacă exilez un Batterskull folosind un Karn Liberated și repornesc jocul, poate ataca viermele de Batterskull imediat după?

R: Nup. Deși Batterskull este deja pe câmpul de luptă înainte ca prima tură să înceapă, abilitatea lui de intrare-pe-teren merge pe stack și trebuie să se rezolve pentru a face Viermele. Abilitatea merge pe stack în pasul de upkeep din prima tură, fiindcă atunci are pentru prima oară jucatorul prioritate în jocul restartat. Din moment ce nu controlai Viermele când a început tura, nu ai cum să ataci cu el încă.




Î: Dacă controlez un Curse of Stalked Prey iar Mirran Crusaderul meu lovește oponentul, primește două countere de +1/+1?

R: Desigur că da. Double strike înseamnă că sunt doi pași de combat damage și că îți lovește oponentul în ambii pași. De fiecare dată când Crusaderul lovește un oponent i se declanșează abilitatea, primind un counter. Apropo, counterul ce îl primește în primul pas contează în al doilea, deci lovește și mai tare a doua oară.




Î: Pot folosi cărțile cu ochi bulbucați într-un turneu sancționat?

R: Depinde. Ochii bulbucați adaugă grosime considerabilă cărții, lucru care ar fi considerat un semn, deci nu poți să ai asemenea cărți în library. Nefiind permise în library, majoritatea cărților ar deveni cam inutile, dar ce zici dacă ai încerca cu carțile cu două fețe? Pur și simplu folosești un checklist în library și scoți originalul cu ochi bulbulcați odată ce cartea e pe câmpul de luptă. Nu uita că ar trebui să vorbești cu judge-ul principal înainte de a folosi cărți alterate, dar personal n-aș avea o problema în a te lăsa să joci vârcolaci cu ochi bulbucați.




Î: Dacă am un Essence of the Wild, tokenii făcuți de Elspeth Tirel vor mai fi tokeni, astfel putând fi pompați de Intangible Virtue?

R: Desigur! A fi token este o proprietate fizică a obiectului în sine, și nu poate fi anulat de efecte de copiere. Cu Essence of the Wild de partea ta, Elspeth scoate tokeni de Essence of the Wild ce vor fi creaturi de 7/7 vigilente, mulțumită lui Intangible Virtue.




Î: Oponentul meu îmi controlează Runeclaw Bearul cu un Mind Control când eu castez Scrambleverse. Dacă Scrambleverse îmi dă mie controlul asupra lui Mind Control iar ursul ajunge la oponent, cine rămâne cu ursul?

R: Tu vei ajunge să controlezi ursul. Scrambleverse creează un ditamai efect de schimbare-de-control ce trimite o grămadă de permanente în direcții diferite. Din moment ce Mind Control dă controlul asupra creaturii fermecate oricui controlează Mind Controlul, efectul lui e dependent de efectele ce schimbă controlul asupra lui Mind Control. Tu ai Mind Controlul acum, deci tu controlezi ursul.

Ține cont de faptul că efectul de schimbare de control a lui Scrambleverse rămâne acolo, deci dacă Mind Control este distrus, oponentul capătă controlul asupra ursului.




Î: Să zicem că am un Demonmail Hauberk și singura creatură pe care o controlez este Sun Titanul oponentului meu, pe care i l-am furat cu Act of Treason. În loc să i-l dau înapoi oponentului meu la finalul turei, aș vrea să îl sacrific costului de echipare a lui Hauberk. Pot face asta?

R: Sigur! Activarea unei abilități constă în câțiva pași secvențiali, iar alegerea țintei apare înainte de plata costului. Este complet legal să țintești un Sun Titan cu abilitatea de echipare, ca apoi să îl sacrifici pentru a o plăti.





Bine jucat!
Î: Bun, deci am fermecat un Gideon Jura animat cu un Angelic Destiny și mi-am lovit oponentul cu el. Pot să folosesc abilitatea lui Glimmerpoint Stag pentru a îi da blink și a îl muta pe altă creatură, pentru a nu îl pierde când Gideon încetează a fi creatură?

R: Merge! Când abilitatea Stagului aduce înapoi Angelic Destiny-ul la finalul turei, nu trebuie să îl reatașezi pe Gideon. Îl poți atașa oricărei alte creaturi ce poate fi legal fermecată de către Angelic Destiny.




Î: Pot sparge Mikaeus, the Lunarchul oponentului cu Phantasmal Image, sau moare din cauză că are duritate zero înainte ca regula legendelor să aibă efect?

R: Am vești bune: poți face asta! Atât moartea-de-la-duritate-zero cât și regula legendelor sunt acțiuni de stare, și ambele se aplică în același timp, prin urmare Mikaeusul tau fantomatic traiește doar cât să sparge Mikaeusul oponentului.




Î: Ce se întâmplă dacă declar doi apărători ca să blocheze o creatură ce atacă, iar unul din apărători e un Invisible Stalker? Atacantul ar trebui să declare o ordine a alocării damage-ului, dar nu poate ținti Stalkerul, deci cum ar merge?

R: Ar merge ca în mod normal. Procesul de declarare a ordinii de damage nu este nici vrajă, nici abilitate, și nu țintește nimic, deci nu este nici o interacțiune între abilitatea de hexproof și acest proces.




Î: Dacă imprim o creatură artefact pe un Semblance Anvil, pot juca Molten-Tail Masticore moca?

R: Bună încercare, dar nu. Lui Semblance Anvil nu îi pasă de câte tipuri sunt împărțite de către vraja imprimată și vrajă. Dacă imprimi o creatură artefact pe Semblance Anvil, acesta reduce costul oricărei vrăji ce este artefact și/sau creatură cu fix , deci tot va trebui să plătești pentru Masticore.




Î: Într-un joc Two-Headed Giant, castez Time Warp. Coechipierul meu primește și el o tură în plus?

R: Dap! Turele sunt una din resursele ce sunt împărțite în Two-Headed Giant, deci un efect ce îi dă unui jucător o tură în plus îi dă o tură în plus echipei jucătorului respectiv.




Î: Dacă primesc o tură în plus cu Final Fortune dar nu reușesc să câștig jocul în acea tură, pot evita piederea jocului dacă termin tura cu Sundial of the Infinite?

R: Da, poți face asta. Final Fortune creează o abilitate declanșată târzie, ce se declanșează la sfârșitul pasului final din tura extra. Dacă răspunzi la declanșare cu abilitatea Sundialului, abilitatea este exilată și nu se mai rezolvă. Dacă termini tura înainte ca abilitatea să se declanșeze atunci sari peste pasul final, direct în faza de curățare, prin urmare abilitatea nici nu apucă să se declanșeze. Oricum ai face, ești salvat!




Î: Dacă controlez un Sovereigns of Lost Alara și atac cu un singur Inkmoth Nexus animat, pot scoate un Squirrel Nest cu abilitatea suveranului și să îl atașez Inkmoth Nexusului?

R: Absolut! Este la fel de legal pe cât e de hilar. Abilitatea suveranilor nu necesită ca aura să aibe "fermecați creatura". Ce contează este ca aura să poată fermeca creatura ce a atacat singură, iar Squirrel Nest poate cu siguranță să farmece un Inkmoth Nexus atacând.





"Nu poate" bate "Poate!"
Î: Dacă joc Enduring Ideal și apoi caut ceva gen Yawgmoth's Agenda, faptul că Yawgmoth's Agenda este mai recent mă lasă să mai joc vreo vrajă?

R: Din păcate nu timpul contează aici. Una din regulile de aur ale Magicului este că un efect ce interzice ceva din a se întâmpla mereu va fi mai puternic decât efectele sau regulile ce permit acel lucru să se întâmple. Enduring Ideal creează un efect ce te oprește din a juca vrăji, prin urmare nu poți juca nicio vrajă, indiferent de orice alt efect ce ar încerca să te lase sa o faci.




Î: Dacă am un Doubling Season sub control și copiez un Primordial Hydra folosind un Riku of Two Reflections, câte countere are copia?

R: Niciunul, din păcate. Riku copiază creatura pe câmpul de luptă, dar nu și counterele. Copia are o abilitate de "intră pe câmpul de luptă cu X countere, firește, dar copia nu a fost castată, deci X=. Prin urmare, copia intră pe teren fără nici un counter, iar Doubling Season nu are ce dubla.




Î: Într-un joc recent, oponentul meu a jucat un Mycosynth Lattice folosind un Mycosynth Golem. Apoi a jucat Sphinx Summoner și a căutat – și jucat – încă 3 Summoneri, zicând că îi poate juca pe toți moca fiindcă Lattice-ul îi face fără culoare. Așa e?

R: Nu, nu așa merge. Mycosynth Lattice transformă cartea într-una fără culoare, dar asta nu transformă simbolurile de mana colorate din costul de mana în simboluri fără culoare. Mycosynth Lattice permite oponentului să plătească acel cost cu orice tip de mana, dar este în continuare un cost color ce nu poate fi redus de afinitate.




Î: Poate Trade Routes să îmi aducă un land din cimitir în mână?

R: Nu, nu poate. "landul țintă" denotă un land de pe câmpul de luptă. Pentru a readuce cărți din cimitir, abilitatea ar fi trebuit să zică explicit "carte" și "cimitir", precum "când Eternal Witness intră pe câmpul de luptă, poți întoarce o carte din cimitir în mână."




Î: Îmi fac un deck cu Kaalia of the Vast și mă gândeam să trântesc un Minion Reflector acolo. Dacă Kaalia trântește un pișpirel pe câmpul de luptă tapat și atacând, copia Minion Reflectorului va fi și ea atacând?

R: Scuze, dar nu. Minion Reflector copiază creatura așa cum e ea printată, iar ea fiind o creatură ce atacă nu este o valoare ce poate fi copiată. De asemenea, toți atacatorii sunt declarați deodată, deci nu vei putea să declari copia ca atacator din moment ce deja ai atacat cu Kaalia până atunci.




Î: Cum merge Monkey Cage dacă mai multe creaturi intră pe teren în același timp? De exemplu, să zicem că Tooth and Nail bagă un Primeval Titan și un Craw Wurm pe teren; primesc 6 sau 12 maimuțe?

R: Vei primi o armată de 12 maimuțe, aprobată de Moko! Fiecare creatură declanșează abilitatea lui Monkey Cage, deci abilitatea se rezolvă de două ori. Poți sacrifica Monkey Cage doar o dată, dar, în contrast cu chestii gen Standstill, facerea tokenilor de maimuțe nu este dependentă de sacrificarea lui Monkey Cage. Când a doua abilitate se rezolvă faci cât de mult poți, deci nu reușești să sacrifici cușca dar faci încă 6 maimuțe. Ook ook!




S-a terminat timpul pentru săptămâna asta. Mulțumim că ne citiți și vă rugăm să vă întoarceți săptămâna viitoare, când Eli ne aduce încă o porție proaspătă de întrebări și poate și puțin curcan rămas de la Ziua Recunoștinței.

- Carsten Haese


About the Author:
Carsten Haese is a former Level 2 judge based in Toledo, OH. He is retired from active judging, but he still writes for Cranial Insertion and helps organize an annual charity Magic tournament that benefits the National MS Society.


 

No comments yet.

 

Follow us @CranialTweet!

Send quick questions to us in English for a short answer.

Follow our RSS feed!