Published on 11/28/2011

Gobbling Bombardment

sau, Hei, Ai putea câștiga jocuri cu asta!

Cranial Translation
English


Note: This article is over two years old. Information in this article may be out of date due to subsequent Oracle and/or rules changes. Proceed with caution.


Mulți curcani au fost sacrificați pentru a da o groază de damage.
Iată, curcanii descinzând asupra omenirii ce sosirea așteptatu-le-a, cu cuțitele, furculițele și prea-temutul vas cu sos, spre a împresura valul de Gobblingi. Apoi câmpiile fură roșii de sos de afine și oasele celor devorați. Apoi…somn.

Apoi Vinerea Neagră, dar eram prea ocupat cu somnul ca să îmi pese de asta. Nu am ieșit din casă decât pentru a mă strecura prin trafic până la FNM. A venit timpul să ne facem listele de Crăciun!

A noastră, ca de obicei, vrea întrebări. Trimiteți-le la cranial.insertion@gmail.com sau prin Twitter la @CranialTweet iar noi vă vom face cadou un răspuns și posibil și o maimuță.

Avem aici o varietate de întrebări ce au venit săptămâna trecută, alături de câteva strânse de pe la evenimentele mari ce au avut loc recent. Poftă mare, băieți!



Î: Când conspir o vrajă cu X în cost, X este ce am plătit sau e 0 ?

R: X va fi ce ai ales tu pentru ea. Valoarea aleasă pentru X este una din multele valori ce pot fi copiate conform 706.2. X ca 0 vine de la faza cu dacă ai casta acea vrajă fără a îi plăti costul, dar a pune o copie pe stack nu este același lucru cu a casta o vrajă.



Î: Este vreo diferență între „când ajunge în cimitir” și „când moare”?

R: „a ajunge” nu este folosit așa pe o carte de Magic, deci presupun că este o diferență!

Dar pentru a răspunde la întrebarea ta: „când asta moare” înseamnă exact „când asta ajunge în cimitir de pe câmpul de luptă”. Singura diferență este că o exprimare este mult mai scurtă decât cealaltă, lăsând loc pentru mai mult text pe carte.



Î: Dacă joc un Regrowth și îl copiez cu Riku of Two Reflections, pot aduce înapoi și cartea X și Regrowth-ul din cimitir în mână?

R: Nu poți. Trebuie să alegi o țintă imediat ce copia este pusă pe stack, iar în momentul acela Regrowth este încă pe stack, nu în cimitir. Chiar dacă Regrowth n-ar avea țintă și ar trebui doar să aduci o carte la alegere în urma rezoluției, copia tot s-ar rezolva înaintea Regrowth-ului original!



Î: Pot sacrifica o creatură înainte de a pune declanșarea lui Sheoldred, Whispering One pe stack pentru a o primi înapoi?

R: La fel ca în întrebarea legată de Regrowth de mai sus, abilitățile declanșate au nevoie de o țintă imediat ce intră pe stack. Nu este posibil să activezi o abilitate sau să rezolvi orice altă declanșare înainte ca declanșarea lui Sheoldred să intre pe stack, mai puțin dacă lumea e Topsy Turvy sau sunt mai multe upkeepuri în aceeași tură.



Î: Câte cărți voi trage cu Damia, Sage of Stone și Thought Reflection dacă nu am nicio carte în mână?

R: Paisprezece! Pentru a procesa efectul Damiei mai întâi trebuie să determini câte cărți vei trage, apoi vei trage până la acel număr, una câte una. Imediat ce stabilești câte vei trage, acel număr nu se mai schimbă indiferent dacă vei avea 8 cărți în mână când încă mai ai 3 de tras, fiecare tragere declanșând încă două.




Nicio legătură cu Corpse Lunge.
Î: Dacă aduc înapoi un Erayo, Soratami Ascendant cu Postmortem Lunge iar apoi mai castez câteva vrăji pentru a îl întoarce, apuc să îl păstrez pe Erayo?

R: Din păcate, nu. 201.5 explică cum „acea creatură” înseamnă de fapt „chestiuța aia pe care tocmai am menționat-o, care mă aștept să fie creatură chiar dacă nu mai este”. Ar fi cam aiurea să pună atâta text pe carte, mai ales „chestiuța”. “Chestiuță” nu va fi termen oficial de Magic până la lansarea lui M13.*.



Î: Grand Abolisher mă oprește din a face cycling cu o creatură??

R: Cycling ar fi un truc destul de bun – creaturile există numai odată ce sunt pe câmpul de luptă. Când e în mână este o carte creatură, nu o creatură, deci lui Grand Abolisher nu îi va păsa de ea și poți să îi faci cycling cât vrei.



Î: Pot transforma un Mizzium Transreliquat într-un Bone Saw, să îl echipez, ca apoi să îl transform într-un Argentum Armor fără ca el să fie dezechipat?

R: Poți, fără probleme. Un echipament nu trebuie dezechipat doar fiindcă a devenit o copie, cât timp nu devine un echipament noncreatură.



Î: Cum de Tarmogoyf primește bonus de la cărțile tribale, dar nu și de la cele legendare?

R: Tribal este un tip de carte ce apare numai alături de alte tipuri de carte, pe când Legendary este un supertip de carte. Practic numai lui Tarmogoyf îi pasă de această diferență (și altor cărți le mai pasă, dar acele cărți nu prea sunt jucate), dar este importantă: subtipurile pot fi legate numai de un tip de carte, nu și de un supertip, deci tribal trebuie să fie tip de carte pentru a avea subtipuri, care este cam cea mai importantă chestie la tribale.



Î: În ce moment din joc trebuie să aleg dacă joc sau trag? Pot aștepta până îmi văd mâna de deschidere? Să aștept până termină oponentul de sideboard-uit?

R: Poți alege în orice punct dinainte de a începe să tragi cărți din deck. Ambii jucători sideboard-uiesc, amestecă cărțile, invită oponentul să taie cât timp taie deckul oponentului în mod simultan, chiar dacă acțiunea în sine are loc secvențial, prin urmare poți aștepta până termină oponentul cu sideboardul.

Nu uita că dacă ai uitat să anunți decizia și deja ai tras cărțile ești obligat să începi tu.



Î: Forbidden Alchemy îmi arată în mod surprinzător patru Narcomoeba. În ce zonă sunt Moebele cât timp aleg pe care să o iau în mână?

R: Nu există o zonă de „uită-te la mine”, iar Forbidden Alchemy nu spune că mută cărțile în alte zone, deci sunt încă în library. Declanșare plăcută, Narcomoebalor! Din păcate, una din ele îți ajunge în mână din moment ce Forbidden Alchemy nu e cu „poți” și nici nu e un efect de căutare; numai 3 vor intra moca.



Î: Dau un Traitorous Blood pe o creatură echipată cu Blazing Torch – pot face creatura să arunce Torch-ul acum?

R: Nu poți. Creatura are abilitatea, deci poți plăti costul de tapare, dar nu poți plăti costul de „sacrifică Blazing Torch” din moment ce nu tu controlezi Blazing Torch-ul. Poți sacrifica numai lucrurile pe care le controlezi, iar obținerea controlului asupra unei creaturi nu te face să deții și lucrurile atașate de ea; încă sunt atașate, dar nu sunt ale tale.



Î: Ce se întâmpla atunci când Snapcaster Mage flashbackuiește un Black Sun’s Zenith?

R: Zenitul este exilat, iar tu nu îți amesteci library-ul. Oarecum amuzant este faptul că fix această situație este dată ca exemplu în Regulile Comprehensive pentru un efect ce îți spune să amesteci ceva în library cât timp altceva exilează cartea respectivă. Dacă dintr-un motiv sau altul prietenii tăi nu mă cred, arată-le 701.16d.




“Mmm a mai rămas mâncare de ieri.”
Î: Cum interacționează Heartless Summoning cu Primordial Hydra?

R: Surprinzător de afectuos, pentru ceva fără inimă. Dacă mai ții minte întrebarea cu Wort pusă chiar la începutul articolului, am zis ceva despre valoarea aleasă pentru X în contrast cu valoarea plătită pentru X – diferența contează. În acest caz, dacă alegi (să zicem) 6 pentru X, astfel încât costul normal ar fi fost , reduci costul cu , astfel plătind numai 6 mana pentru 6 countere.



Î: Există ceva trucuri nebune pe care aș putea să le fac dacă suspendez o vrajă cu split second alături de încă câteva vrăji folosind Jhoira of the Ghitu?

R: Nu prea. Toate cărțile suspendate se declanșează simultan zicând „scoate un counter de pe mine” ca apoi acele declanșări să se resolve. După ce una din ele o face, se rezolvă declanșarea de „castează-măăă” și o castezi. Acea vrajă se rezolvă iar tu poți într-un final glorios să rezolvi următoarea declanșare de „scoate un counter”. Vrăjile nu vor fi pe stack împreună, deci split second nu va proteja nimic.



Î: Am suspendat Jokulhaups cu Jhoira of the Ghitu, dar nu mai vreau să-l castez! Trebuie? Dar dacă am un Thorn of Amethyst pe masă?

R: Tot trebuie să îl castezi dacă poți. Suspendarea nu te lasă să alegi. Totuși, tu poți alege dacă tapezi sau nu landuri pentru mana. Dacă nu ai o mana de lăsat pentru Jokulhaups atunci nu îl castezi și doar rămâne în exil. Jocul niciodată nu te forțează să tapezi un land pentru mana pentru a satisface o cerință de “plătește mana chiar acum” fără un efect care să zică asta explicit.



Î: Ce se întâmplă dacă dau Rewind pe o vrajă și devine imposibil de counter-uit ca răspuns?

R: Atunci acea vrajă nu este counter-uită. Este în continuare o țintă legală pentru Rewind, din moment ce Rewind țintește o vrajă, nu o vrajă pe care o poate counter-ui, prin urmare Rewind se rezolvă. Nu counter-uiește vraja, dar tot poți detapa patru landuri.



Î: Pot să îi dau lui Spellskite shroud sau protecție de la o culoare, ca apoi să redirecționez o vrajă de acea culoare către el?

R: Nup. Dacă Spellskite nu este o țintă legală pentru o vrajă, atunci nu poți forța acea vrajă să îl țintească pe Spellskite. Fă-o invers! Schimbă ținta ca abia apoi să îi dai protecție lui Spellskite. Acum acea vrajă va fi anulată (dacă îl are pe Spellskite ca țintă unică) din moment ce Spellskite nu este o țintă legală când această vrajă se rezolvă, dar Spellskite a devenit țintă cât timp era încă legal.



Î: Pot activa abilitatea de adaugă-un-counter a lui Mikaeus, The Lunarch, scoțându-i ultimul counter, ca apoi să răspund prin a îl exila cu Moorland Haunt pentru a obține un token Spirit de 2/2?

R: Merge. Setul de creaturi ce primesc countere nu este determinat până ce abilitatea nu se rezolvă, deci facerea unei creaturi ca răspuns îi va da acelei creaturi un counter. Acțiunile bazate pe stare îl bagă pe Mikaeus în cimitir înainte ca abilitatea să se rezolve, din moment ce scoaterea counterului e parte din costul necesar pentru a activa abilitatea, deci ai destul timp pentru a îl exila pentru acel token.



Î: Pentru Splinterfright contează vreodată creaturile token ce mor?

R: Nup. Există în cimitir pentru o perioadă extrem de scurtă de timp, dar nu sunt cărți, iar lui Splinterfright îi pasă numai de cărțile creaturi.



Î: Având un Parallel Lives și un Essence of the Wild pe masă castez Spider Spawning. Pot alege ce primesc?

R: N-ai nimic de ales, cum e de obicei cazul cu Essence of the Wild. Fie îți faci păianjenii să fie Essence-uri ca apoi să dublezi numărul lor, fie dublezi numărul de păianjeni ca apoi să îi faci Essence-uri. Orice ai face, ai rămas cu o armată de matahale de 6/6.



Î: Am un Heartless Summoning și un Dragon Broodmother pe câmpul de luptă. Am vreo șansă de a sacrifica o creatură abilității de devorare a tokenului înainte ca Summoning să o omoare?

R: Devorarea este un efect de înlocuire. Înainte ca tokenul să intre propriu-zis pe câmpul de luptă tu decizi câte creaturi vei sacrifica, iar apoi este programat să aibe atâtea countere când intră pe teren. Să zicem că sacrifici o creatură. Acum ai un 1/1 ce intră pe teren cu două countere +1/+1, deci va intra ca o creatură de 2/2 supraviețuindă, din fericire.



Acum că a dispărut această problemă domestică, ne putem relaxa încă o săptămână. Dar întoarceți-vă atunci pentru încă o rundă de întrebări, cât timp avansăm în ultima lună a anului.

Pe data viitoare! Fie ca toți tokenii Pasăre ai voștri să fie delicioși.

- Eli Shiffrin
Tucson, Arizona


*: Nu, nu chiar, cel puțin din câte știm noi momentan, he he.


About the Author:
Eli Shiffrin is currently in Lowell, Massachusetts and discovering how dense the east coast MTG community is. Legend has it that the Comprehensive Rules are inscribed on the folds of his brain.


 

No comments yet.

 

Follow us @CranialTweet!

Send quick questions to us in English for a short answer.

Follow our RSS feed!